Uppsägning på grund av arbetsbrist.

När ett företag vill säga upp en person på grund av arbetsbrist så är företaget skylldig att primärförhandla med arbetstagarorganisationerna( Facket) enlig MBL § 11. (Medbestämmandelagen) som regel måste företaget även lämna varsel om uppsägning till länsarbetsnämnden.

Det är arbetsgivaren som bestämmer om det är arbetsbrist eller inte. Även om den förhandlar med facket så är det i grund och botten arbetsgivarens beslut.

MBL§11 säger att innan en arbetsgivare beslutar om viktigare förändringar av sin verksamhet ska arbetsgivaren ta intiativ till att förhandla med den eller de arbetstagarorganisationer med vilka arbetsgivaren är bunden till kollektivavtal.

Det innebär att vill arbetsgivaren säga upp dig, ändra arbetsplatsens schema, omorganisera eller göra någon annan slags större förändring måste arbetsgivaren förhandla med facket om den förändringen innan den går igenom.

Vid uppsägning så går man enligt LAS§22 efter en turordningslista, det är in sist först ut prinsipen.
Med några undantag,
är du över 45 så räknas varje anställningsmånad 2 gånger. Så är du 45 och har varit anställd i 12 månader så räknas det som 24 månader.
Har en som är i 30 års åldern varit anställd i två år och den som har är 45 varit anställd i 1 år. Så får den som är yngre gå om inte annat förhandlas.

Sen kan man förhandla med facket om en Avtalsturlista.
Då går man bort från turlistan och avtala om vilka som är mer lämpade för att ha kvar i olika befattningar.

Det betyder att det är lättare att ta bort dom som är "på golvet" än dom som är tjänstemän. För det är lättare att ersätta de på golvet än de på kontoren med högreutbildning.

Men man behöver ju inte ta avtalsturlista om företaget inte tycker att det är nödvändtigt då använder man turlistan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback