Uppsägning

Det krävs saklig grund för en arbetsgivare att säga upp en arbetstagare, det finns inte beskrivet i lagtexten vad saklig grund är. Men av förarbeterna till lagen framgår det att saklig grund kan vara två saker.

1 Arbetsbrist föreligger, det finns för många anställda och för lite jobb

2 Uppsägning av personliga skäl.

För att kunna säga upp någon av personliga skäl behöver man lagligen grundade orsaker. Dessa orsaker är att den anställda har

1 allvarliga sammarbetsvårigheter,
2 konkurrerande verksamhet, (Illojalitet)
3 arbetsvägran,(misskötsel)
4  förmögenhetsbrott( stöld, förskingring) och
5 onykterhet i tjänsten( alkholism, missbrukarproblematik Sjukdomen i sig är inte ett sakligt skäl för uppsägning, och är då inte sakglig grund till uppsägning).

Dessa orsaker är grundade utifrån ADs domar( arbetsdomstolen) och har på så sätt blivit praxis.

Det är LAS(Lagen om Anställningsskydd) som reglerar att en uppsägning av personliga skäl är grundad. Det gör den för att den vill skydda den anställda från personligt tyckande, tillfälligheter osv. Eftersom lagen är en socialskyddslagstiftning kan inte arbetsgivaren och facket förhandla bort denna del av lagen.

Innan arbetsgivaren kan säga upp den anställda av personliga skäl måste en nogrann omplaceringsutredning ske.
Med det menas att arbetsgivaren måste se om det finns någon annan stans i organisationen(företaget)som den anställde kan passa in där dens problem rättas till.

Om en arbetgivare vill säga upp en anställd på grund av personliga skäl ska arbetsgivaren underätta personen inom två månader efter den senaste inträffade omständigheten, skriftligt.

För att arbetsgivaren ska få saklig grund för uppsägningen, måste arbetsgivaren kunna visa att han har varnat eller att det anställda fått en tillsägelse. Detta sker skriftligen.

Så har man inte blivit skriftligt varnad innan uppsägning av saklig grund, kallar man in facket och tar det till domstol och kan få skadestånd för det hela. En varning måste förhandlas enligt MBL med facket innan varningen ges. Dessutom måste arbetstagaren ha blivit varnad två veckor innan uppsägningen om att den ska sägas upp.
Är den anställda fackligt ansluten måste även facket varslas.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback